Избор на домейн за вашия сайт

How to choose a domain name

Името на домейна е информацията, която поставяте в браузъра или лентата на търсачката, когато се опитвате да отворите даден уебсайт. Основната му цел е да предостави на вашите приятели или клиенти удобен за потребителите начин да стигнат до вашия уебсайт. Ето защо, е изключително важно да направим правилен избор на домейн.

Как работи името на домейна?

За да разберете значението на домейните, нека да видим какво точно се случва зад кулисите, когато отворите сайт в мрежата. В момента, в който въведете името на сайта, който искате да отворите в адресната лента на вашия браузър, последният изпраща незабавно заявка до уеб сървъра, където се намира сайта.

DNS (Domain Name System)

Тази заявка се обработва от DNS , която преобразува името на домейна в действителния физически адрес на уебсайта на сървъра (известен също като IP адрес). Това са така наречените имена на сървъри или NS записи, които съхраняват информация, чийто IP адрес съответства на заявения домейн. Веднага след като информацията се прочете и домейнът се преобразува в съответния IP адрес, сървърът изпраща отговор обратно на браузъра и уебсайтът се показва онлайн.

Domain Name System
Domain Name System

Сега става ясно, че домейнът всъщност играе ролята на заместител на IP адреса, който е реалният адрес на уебсайта. Ако въведете IP адреса в браузъра си, ще бъдете отведени до сайта, към който се отнася. Можете ли обаче да си представите, че трябва да въвеждате безсмислен низ от числа всеки път, когато трябва да отворите уебсайт? Това би било същото като да се обърнете към приятелите си по техния номер за социално осигуряване! Ето защо имаме имена на домейни – прости, лесни за изписване и запомняне имена на уеб адреси, които залепват в съзнанието ни и ни помагат лесно да намерим път в мрежата.

Друго забележително предимство на домейна пред IP адреса на уебсайт е, че името на домейна е уникално и непроменяемо. Въпреки че IP адресът на вашия уеб сайт може да се промени, ако промените доставчика на уеб хостинг, т.е. сървъра, където се намира съдържанието на сайта, името на домейна остава едно и също през цялото време. За да накарате да работи и на новия сървър, ще трябва просто да промените NS настройките, така че да сочат към новия физически адрес.

Ако все още не ви е ясно какво е това домейн, прочетете предишната ни статия.

За какво да използвате името на домейна?

Сами разбрахте, че името на домейна ни спестява много проблеми и време в сърфирането в мрежата и използването на Интернет като цяло. Всъщност всички ние прекарваме толкова много време онлайн, именно защото домейните създават приятелска среда за хората. Името на домейна е като пътния знак, който ни води към уебсайта, който искаме да посетим.

Когато направите регистрация на домейн за вашия сайт, можете да го използвате за няколко различни цели:

  • да създадете своя собствена уникална уеб идентичност, с която вашите приятели и клиенти могат да ви свързват. Доказано е, че колкото по-кратко и по-близо до целта на сайта или името на фирмата е даден домейн, толкова по-лесно ще го запомнят посетителите на вашия сайт; примери за някои много популярни сайтове: cnn.com, bbc.co.uk, amazon.com и т.н.
  • за да помогнете на вашия сайт да изкачи класациите на търсачките; търсачките претеглят съответствието на вашия сайт с определени ключови думи. Ако името на вашия домейн съдържа ключовите думи, които искате вашите посетители да търсят в сайта ви, тогава имате шансове да се покажете по-високо в резултатите от търсенето, отколкото ако няма такива.
  • да изпращате и получавате имейл, използвайки вашия уникален имейл адрес

Как да изберете името на вашия домейн?

Когато правите избор на домейн за вашия сайт, трябва да опитате да хармонизирате неговите две части с целта на вашия сайт. Първо, помислете дали можете да включите името на вашата компания или марка в първата част на домейна. Имайте предвид също така да използвате дума, която се отнася до дейността на вашия сайт. Ако притежавате фотогалерия, можете да използвате photo, ако продавате услуги – посочете услугите, които продавате и т.н.

Например, ако вашият сайт ще бъде е-магазин за продажба на обувки, тогава ще трябва да измислите име, което съдържа името на вашия магазин и думата обувки.

Избор на домейн име

Какво правим ако желаното име е вече заето?

Когато сте готови с първата част, опитайте се да изберете разширение (TLD), което съответства на целта на вашия сайт. Ако избирате име за своя електронен магазин, потърсите търговско разширение като .COM, .BIZ или домейна на държавата, за която вашият магазин ще е предназначен. Ако вашият сайт е некомерсиален, тогава можете да регистрирате .ORG или .ME домейн например.

Изборът на идеалния домейн обаче понякога може да бъде по-труден, отколкото очаквате. Тъй като в мрежата вече са регистрирани милиони домейни, шансовете вашият домейн да е зает са доста големи. Особено, ако държите да използвате някой от най-популярните домейни като .COM или .NET. И какво правите тогава?

Домейн алтернативи

Все още има много домейни, така че просто помислете за алтернативи. Ако домейнът .COM е зает и искате да запазите това разширение, направете малка промяна в първата част на домейна, като добавите или премахнете знак или поставите тирета между отделните думи. Ако първата част е по-важна за вас от разширението, тогава не го променяйте, вместо това изберете друго TLD. С толкова много налични разширения със сигурност ще намерите друг ценен домейн, който да съответства на нуждите на вашия уебсайт.

Избор на домейн алтернативи

Домейн мениджър за лесно управление на домейните ви

За да намерите правилното име на домейн за вашия уебсайт, трябва да се уверите, че вашият регистратор предлага богат избор от TLD и необходимите инструменти за управление на домейна. Например уеб хостинг пакетите на Лонекс идват с интегриран Домейн мениджър в контролния панел, с който можете да управлявате:

  • настройките за сигурност на вашите домейни,
  • WHOIS информация,
  • DNS контролите, включително MX и A Records, NS Records, CNAME Записи, AAAA записи, SRV записи, TXT записи и др.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *