Домейн – какво е това? Структура и видове домейни.

What is a domain

Мрежата (the World Wide Web) е най-натовареното място, което познаваме днес. Пълна е с милиони уебсайтове, които са достъпни онлайн и се състезават да привлекат вниманието на потребителите. Освен обичайните маркетинг и SEO техники за оптимизация, едно от ключовите оръжия, които собственици на уебсайтове използват в “борбата” за вниманието на своите посетители, е името на техния уебсайт – т.е. техния домейн.

Какво е това домейн и с какво го свързваме?

Силата на домейна се състои в това, че той дава на вашия уебсайт собствен уникален уеб адрес, на който той може да бъде намерен в Интернет пространството. Да вземем за пример вашия магазин за строителни материали. Ако той е разположен на лесно достъпно място и клиентите ви знаят как да стигнат до него – със сигурност ще дойдат и ще ви посетят. Ако за тях не е лесно да намерят пътя към вашия сайт, тогава нито един рекламен метод няма да може да ги доведе там.

домейн - подходящ избор

Ето защо, ако ви е дошла идеята да имате свой собствен уебсайт, първото нещо, което трябва да направите, е да помислите за неговото име. С други думи, ще трябва да помислите за избора на подходящ домейн (име) за вашия сайт. За целта ще трябва да знаете за какво ще бъде вашият сайт, дали той ще представлява вашия личен или бизнес профил и за каква аудитория ще е предназначен. Когато имате всичко това предвид – намирането на подходящ софтуер и уеб хостинг услуга за създаване и пускане на уебсайта ви онлайн ще бъде лесна задача.

Научете повече за това как да изберете правилно име за своя домейн от нашата следваща статия.

Структура на домейните

Изборът на домейн за вашия уебсайт е абсолютно необходим. Но преди да се втурнете да направите домейн регистрацията, е добре да се запознаете със структурата на един домейн. Като пример можем да използваме страницата за домейни на нашия сайт. Ако погледнете адресната лента на вашия браузър, ще видите следното име:

https://www.lonex.bg/domains/


В тази дълга поредица от букви домейнът е просто lonex.bg. Това е името, което ние, от Лонекс, използваме за препращане към нашия уебсайт. Той беше избран с една основна идея – да отразява името на компанията и предлаганите услуги, така че да е лесно за вас, нашите клиенти, читатели и партньори да запомните нашия уебсайт и да ни намерите лесно онлайн. Частта “/ domains /” е директорията, в която тази страница се намира на сървъра. Ако има накрая “domain.html” е името на самия файл на страницата.

Самият домейн съдържа две основни части. Първата част е домейн от второ ниво или SLD, което сами съставяте (в нашия пример това е “lonex“), а втората е домейн от най-високо ниво, или TLD, който избирате от списък с предварително-дефинирани TLD, предлагани от вашия регистратор на домейни. Въпреки че първата част е изцяло зависима от вашето въображение и креативност, TLD е общата част от името на домейна, където имате ограничен избор. Тъй като това е частта след-точката, TLD е познато също и като разширение на домейн. В момента обаче в мрежата има повече от 100 различни TLD, така че все още имате голяма свобода при избора на желания домейн.

Разширения на домейни (TLDs)

Общи домейни (gTLD)

Трябва да сте запознати с най-популярните разширения на домейни в мрежата – .COM, .NET, .INFO, .ORG, .BIZ, .NAME, .MOBI и т.н. Всички те са известни като общи или Generic top-level domains (gTLD) и са отворени за регистрация за всички потребители по целия свят, независимо от тяхното гражданство, местожителство или възраст.

gTLD домейни
Общи домейни (gTLD)

Всички общи домейни имат своето официално предназначение, например .COM е предназначен за търговски сайтове, .NET за мрежови компании, .ORG за нестопански печалби,. BIZ за бизнеса,. NAME за лични страници, .MOBI за мобилни устройства и т.н. Въпреки това повечето от тях, с изключение на .MOBI, могат да се използват за всякакъв тип уебсайтове. Нарастващата им популярност и лесният за изписване синтаксис са ги направили предпочитан избор сред потребителите.

Регионални домейни с код на държавата (ccTLD)

Ако се чудите защо има толкова много (повече от сто) разширения на домейни в мрежата, отговорът е, че почти всяка държава в света, включително малки острови, има свой домейн от най-високо ниво. Списъкът е наистина впечатляващ. Можете да намерите разширения от .US за Съединените щати до .NU за остров Ниуе. Регионалните (националните) домейни са чудесен начин за компаниите и организациите да насочат по-внимателно своите местни аудитории.

ВАЖНО е да знаете, че всяка държава има специфични правила за регистрация за своя официален домейн, така че винаги трябва да ги проверявате, преди да изберете своя домейн.

ccTLD домейни
Регионални домейни (ccTLD)

Въпреки това, много домейни на страни като .CC, .ME, .TV, .WS, .BE, .NL изглежда са наистина привлекателни за регистрация, поради правописа и изговарянето им. Поради тази причина повечето от техните държави предоставиха на регистраторите правото да промотират своите домейни като нови алтернативи на популярните, но “изчерпани” общи домейни. По този начин повечето хора днес дори не знаят, че първоначално тези домейни са били предназначени да бъдат кодове на държави!

Домейн с Лонекс

Изборът да използвате услугите на Лонекс ви дава възможност да регистрирате почти всеки наличен общ или национален домейн. Всяка регистрация или трансфер на домейни е оборудвана с множество опции за контрол на домейна, както и интегрирани инструменти за управление на домейните през вашия уеб хостинг контролен панел. Някои от най-важните опции за управление на домейни включват:

  • персонализирани DNS записи;
  • защита на ID;
  • пълно Whois управление;
  • паркиране на домейни и т.н.

Ако решите да регистрирате някой от общите домейни от най-високо ниво, ще можете да се възползвате от нашата опция безплатна регистрация на домейн. Също така ще имате възможност да регистрирате няколко домейна накуп и да ги управлявате от едно единствено място.

Разберете как лесно и бързо да регистрирате домейн директно през нашия уеб хостинг контролен панел. Вижте тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *